Sterk wisselende dag- en termijnmarktprijzen.

Algemeen

Zowel de dag als termijnmarktprijzen voor gas en elektriciteit worden momenteel sterk beïnvloed door het conflict in Oost-Europa. Een verschrikkelijke situatie voor alle betrokkenen. Voor Nederland betekent dit een impact op de prijzen voor energie.

Om de risico’s van de energiecrisis te mitigeren zowel nu als in de toekomst, is het relevant om de werking van de energiemarkt te begrijpen.

Marktprijzen

De oorzaken van de hoge prijzen hebben te maken met het sentiment op de beurs, EUA-certificaten en groeipijnen van de energietransitie. Ondertussen willen (en moeten) we van het gas af en gaan we steeds meer over op schone energie.

Begin 2021, middenin de coronacrisis, lag de economie plat. Dat resulteerde in een lage energievraag. Dat is ook de reden waarom de energieprijs ontzettend laag was. Echter trok de economie heel snel aan, dat vergrootte de energievraag in rap tempo. Het aanbod kon in Nederland niet snel opgeschaald worden.

Het energieaanbod uit groene bronnen (zon, water en wind) kon niet voldoen aan de stijgende energievraag. Het resultaat was dat we in Nederland op hoog tempo uit moesten wijken naar fossiele brandstoffen zoals gas en kolen.

Gas of elektriciteit?

Wereldwijd zijn er veel kolencentrales gesloten. Om stroom op te wekken werd als alternatief gekozen voor gascentrales. Met als gevolg een verhoogde gasvraag, dalende voorraden en turbulentie op de gasmarkt. Het gas moest grotendeels geïmporteerd worden uit bijvoorbeeld Rusland (40% van het totale gasverbruik in Nederland komt uit Rusland). Dit resulteerde in een sterke stijging van de gasprijs. Hierdoor maakte ook de stroomprijs een opwaartse beweging.

Alternatieven

Door het huidige conflict in Oost-Europa, is Europa breed aan het kijken hoe we de afhankelijkheid van Russisch gas kunnen terugdringen. Echter duwt deze beweging ons richting duurdere alternatieven zoals schaliegas uit Amerika.

Vorige
Vorige

De energiemarkt volop in beweging. Minder paniekerig dan weken geleden.