16 november 2020

Week 46: Uitsluitsel over de Amerikaanse verkiezingen en een mogelijk vaccin leiden tot pieken op de termijnmarkt!

Afgelopen weken hebben we het meermaals gehad over de milde weersverwachtingen, deze hielden in WK46 ook aan. Echter hebben de termijnprijzen voor gas en elektriciteit in tegenstelling tot de afgelopen weken een stijging laten zien.

Ten eerste ligt de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen hieraan ten grondslag. Ondanks het presidentschap van Joe Biden blijft er een liberale meerderheid in de Senaat, wat een positieve stemming op de beurs betekende. De impact op de belastingplannen lijkt daardoor kleiner. Aandelen, olie en CO2 prijzen volgde deze stemming op de voet. Waardoor de gas en elektriciteitsprijzen ook stegen op de termijnmarkt.

Ten tweede heeft natuurlijk ook het goede nieuws van Pfizer een directe impact. De gas en elektraprijzen volgde het voorbeeld van de olie en CO2 prijzen, na de positieve testresultaten van Pfizer. Het mogelijke vaccin laat de economische toekomst er rooskleuriger uitzien dan de uitzichten van de afgelopen weken. De verbeterde economische uitzichten leiden dan ook naar een grotere energievraag, wat resulteerde in de bovengenoemde stijgingen.

Heb jij vragen of opmerkingen reageer dan hieronder!

Marktupdates

Contactpersoon
Tijn Mutsaers

© Flink Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Contactgegevens


Spoorlaan 350
5038 CC Tilburg
085 - 48 33 120