4 januari 2023

Een goed begin van het nieuwe jaar: dalende prijzen in de energiemarkt

Algemeen

Wat hebben we de afgelopen weken, maar ook afgelopen jaar geluk gehad. We hebben heel veel geluk gehad met twee milde winters. Die van 2021/2022 en die nu van 2022/2023. Dankzij dit warme weer hebben we veel minder gas verbruikt dan we normaal zouden doen. Sterker nog: we hebben 22,7% minder gas verbruikt in 2022 dan in 2021.

In 2022 hebben we 40% meer zonne-energie en 17% meer windenergie opgewekt dan in 2021. Dat is niet alleen geluk, daar hebben we ook in geïnvesteerd. En daar plukken we de vruchten van, want wanneer we veel hernieuwbare energie opwekken, zijn de energieprijzen laag.

We hadden de warmste oudejaarsdag ooit gemeten, de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten en het was wel 20,2 graden in de Zwitserse Alpen. En dit hebben we geweten, want dankzij het warme weer én de aanwas van wind zijn de prijzen de afgelopen weken hard gedaald.

Een mooie manier om dit nieuwe jaar te beginnen.

Gas

De gasprijs is de laatste drie weken van december hard gedaald. Dit is vooral te danken aan de zeer milde winter die we tot nu toe hebben. De gasvoorraden zijn overvol: de gasvoorraad is in Nederland niet eerder zo hoog geweest aan het begin van een nieuw jaar. LNG wordt nog steeds in overvloed aangevoerd. Dit is ook te danken aan de milde winter in Azië en de huidige situatie in China waar de lockdowns de nodige impact hebben gehad.

De hoge prijzen, het warme weer én een stijging van onze windenergieproductie van 17% ten opzichte van 2021 hebben ervoor gezorgd dat we in 2022 22,7% minder gas hebben verbruikt dan in 2021.

We zien wel dat de gasprijs in Azië (de JKM-marker) nu voor het eerst sinds lange tijd hoger is dan de Europese TTF-prijs. Dit zal ertoe leiden dat schepen met LNG eerder die richting varen dan die van ons.

Kolen

De kolenprijs is, net als de gas- en elektriciteitsprijs, dit jaar enorm volatiel geweest. Ook de kolenprijs is echter hard gedaald in de laatste weken van december. Begin december werd het even iets kouder in Europa. Daardoor liep de kolenprijs snel op en steeg met bijna 50%. De laatste drie weken van december ging de prijs echter net zo hard omlaag dankzij de daling van de temperatuur én de aanwas van wind. Begin december zat de Cal24 nog op ongeveer $ 250 per ton. Inmiddels is de Cal24 gedaald naar circa $ 175 per ton.

Kolencentrales verdienen momenteel nog steeds goed geld met hun elektriciteitsproductie. De Onyx-centrale zou in ruil voor een vergoeding van € 212,5 miljoen worden gesloten. De huidige marktomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat in de afgelopen negen maanden, waarvan de centrale bijna drie maanden in onderhoud is geweest, al ongeveer € 210 miljoen is verdiend met het verbranden van kolen.

Emissierechten

De forwardprijzen voor emissierechten zijn volatiel maar tonen nog steeds een gestaag stijgende trend. De settlementprijs is in maart 2022 net onder de € 60,- per ton geweest en in augustus 2022 net boven de € 100,- per ton. Eind 2022 is de prijs net boven de € 81,- per ton geëindigd.

Het IMF heeft in kaart gebracht welke landen welke regimes heeft om emissies terug te dringen. Dat overzicht vind je hier: https://www.imf.org/en/Blogs/Articles/2022/07/21/blog-more-countries-are-pricing-carbon-but-emissions-are-still-too-cheap

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen zijn eind december flink gedaald, zowel de forward- als de spotprijzen. Sterker nog: eind december en begin januari hadden we opeens weer negatieve uurprijzen op de EPEX-Spot day-ahead-markt.

De forwardprijzen zijn dus ook flink gedaald, maar toch nog steeds hoog in vergelijking met vorige jaren. De Cal24 is eind 2022 net onder de € 200 per MWh gesloten. In 2020 sloot Cal24 nog op circa € 47 per MWh en in 2021 op € 71 per MWh. Dit zijn dus flinke prijsverschillen. Tegelijkertijd: de Cal24 heeft op 26 augustus 2022 boven de € 475 per MWh gestaan. Ten opzichte van die datum is de prijs dus ruimschoots gehalveerd.

Marktupdates

Contactpersoon
Tijn Mutsaers

© Flink Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Contactgegevens


Spoorlaan 350
5038 CC Tilburg
085 - 48 33 120